FAQ
Hieronder de veelgestelde vragen met antwoorden. En nog wat fijne tips.
Ik wil meedenken als ouder
Dat is fijn! Kempenbranie wordt immers alleen een succes wanneer alle partijen rondom een jongere met elkaar samenwerken. U kunt zich aanmelden via kempenbranie@kempengemeenten.nl. We nemen dan contact met u op.
Heeft afspraken met pubers maken zin?
Ja, het maken van afspraken met pubers heeft zeker zin. Als ouder heb je meer invloed dan je soms denkt. Kinderen vinden het namelijk best belangrijk wat hun ouders denken. Regels en afspraken geven houvast. En dat is heel belangrijk wanneer je je grenzen aan het verkennen bent.
Hoe zorg je ervoor dat ze zich aan de afspraak houden als ze alleen op vakantie gaan?
Bespreek vooraf met je kinderen wat de vakantieplannen zijn. Praat over verschillende situaties die voor kunnen komen. Bijvoorbeeld: wacht niet te lang met het inschakelen van hulp bij eventuele incidenten en laat nooit iemand alleen achter.
Wat doe je als ze de afspraak niet nakomen?
Ga het gesprek aan op een goed moment. Dat is niet het moment dat je ze betrapt. Stel je open op en straal niet alleen maar boosheid of teleurstelling uit. Probeer te achterhalen wat voor situatie het was. Waar en met wie? Hoe kwamen ze aan drank of tabak? Bij wie lag het initiatief? Wat verwachtte je kind ervan? Bespreek opnieuw dat je niet wilt dat hij/zij rookt of drinkt en waarom. En maak de afspraak opnieuw.
Wat gebeurt er met de afspraak als ze uit huis gaan?
Hoe je als ouder over bepaalde zaken denkt, blijft in het achterhoofd van je kind zitten. Ook als het over roken en drinken gaat. Je hebt dus meer invloed dan je denkt, ook als ze uit huis zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om het gesprek nieuw leven in te blazen. Hoe denkt je kind bijvoorbeeld nu over roken en drinken?
Op welk moment moet je erover praten?
Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld 1x per maand met hun kind over het drinken van alcohol praten. Ouders beseffen namelijk steeds meer dat ze zelf invloed hebben op het rook- en drinkgedrag van hun kind. Dus kies het juiste moment en praat erover! Ook blijkt dat de meeste ouders hiervoor niet één specifiek moment uitkiezen. Dit hoeft natuurlijk ook niet. Je kan hier gerust flexibel in zijn. Er wordt vaak gekozen voor een moment wanneer het gemakkelijk ter sprake kan komen, dit kan op elk willekeurig moment van de dag. De eettafel is dan ook niet altijd de ideale locatie. Laat het gesprek bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens een rustig één-op-één moment met jouw kind.
Mijn kind geeft een feestje. Wat schenk ik?
Als je kind een klein of misschien wel groot feestje wilt geven, dringt zich vroeg of laat de vraag op: ‘mag daar alcohol bij?’ Wat kun je dan als ouder het beste beslissen? Al lijkt het misschien niet altijd zo, ook een puber luistert naar zijn ouders hoor! Ook dit komt in verschillende onderzoeken duidelijk naar voren. Stel als ouder daarom duidelijke regels en vertel je zoon of dochter dat die écht in hun eigen belang zijn. En wat als ze toch de regels overschrijden? Blijf erover praten, verplaats je in je kind, maar vertel vooral waarom je toch blijf vasthouden aan NIX18. De hersenen zijn namelijk nog vol in ontwikkeling, waardoor je kind extra risico loopt met het drinken van alcohol. Daarom is het is beter om te wachten tot hun 18de.
Een alcoholvrij feestje is net zo leuk!
Met een alcoholvrij feestje is echt nix mis! Integendeel, het kan net zo gezellig zijn. Of stiekem nét iets gezelliger zelfs. En er zijn natuurlijk allerlei goede redenen om het bij een alcoholvrij feestje te houden: alcohol is tenslotte zeer slecht voor de ontwikkeling van kinderen. Trek dus met NIX18 een duidelijke grens, niet roken en niet drinken onder de 18, óók bij speciale gelegenheden zoals feestjes. Vergeet ook niet dat kinderen elkaar beïnvloeden in hun gedrag. Dus juist door een feest voor iedereen alcoholvrij te maken wordt de boodschap super helder: drinken onder je 18e is niet normaal. En echt waar, ook zónder alcohol valt er genoeg plezier te beleven! Wanneer je kind een feestje wilt geven, bespreek dit dan ook met andere ouders. Want wanneer alle feesten in een vriendengroep straks alcoholvrij zijn, is dit een stuk makkelijker vol te houden.
Moet je zelf het goede voorbeeld geven?
Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen. Dit geldt overigens ook voor roken. Er wordt daarom geadviseerd om het gebruik van alcohol en tabaksproducten zoveel mogelijk te voorkomen in het bijzijn van kinderen.
Stel duidelijke regels
Het is goed om je ook écht aan de afspraak te houden. Nix is ook dus echt Nix. Dat is natuurlijk extra lastig op feestdagen, verjaardagen of schoolfeesten omdat je niet moeilijk wilt doen of geen toezicht hebt. Maar als je het af en toe toestaat, geef je een signaal af dat roken en drinken bij bepaalde gelegenheden hoort. Daardoor maak je het alleen maar moeilijker om je aan de gemaakte afspraak te houden
Beperk de beschikbaarheid
Wie alcohol in het zicht van kinderen houdt maakt de drempel om het te gaan gebruiken lager. Niet alleen omdat het voorhanden is, maar ook omdat het positieve associaties oproept. Zorg er daarom voor dat alcohol in huis goed is op-geborgen, ook na een feestje. Met een duidelijk eind van het feest maak je duidelijk dat alcohol geen gewoonte is.
Focus op korte termijn risico's
In een gesprek over NIX doe je er goed aan om te focussen op de korte termijn risico’s van roken en drinken. Risico’s op de lange termijn maken namelijk veel minder indruk op pubers.
Roken
Bespreek het negatieve effect van roken op de longen, waardoor sportprestaties snel achteruitgaan. Daarnaast veroor-zaakt roken nare geuren, heeft het invloed op je gebit én is het ook nog eens hartstikke duur.
Drinken
Het drinken van alcohol brengt risicogedrag met zich mee, vooral bij jongeren. Zij reageren er namelijk anders op dan volwassenen en raken sneller onder invloed. Als gevolg zijn jongeren vaker betrokken bij verkeersongelukken en hebben zij een verhoogde kans op onveilig seksueel gedrag.
Stimuleer positief gedrag
Je kunt nooit met zekerheid zeggen of je kind zich helemaal aan de NIX-afspraak houdt wanneer je er geen zicht op hebt. Het is daarom goed om af en toe eens te vragen of het is gelukt om het roken en drinken te weerstaan. Als dat niet zo is, probeer er dan samen achter te komen hoe dat komt. Is het wel gelukt om nee te zeggen tegen roken en drinken? Beloon dit dan door je trots uit te spreken.
Meer tips op nix18.nl
Kijk op www.nix18.nl voor meer tips.